Historiasta kiinnostuneelle katsojalle on erityistä herkkua, kun teatterikappaleen aiheeksi valikoituu kaikille tutun merkkihenkilön sijaan unohdettu, mutta silti poikkeuksellisen kiinnostava hahmo historian sivuilta. Tällainen on ehdottomasti huijari Minna Craucher, jonka onnistui 1920-luvulla edetä köyhästä ja hieman epämääräisestä taustasta huolimatta Helsingin taiteilijapiireihin ja kirjallisen salongin emännäksi, sekä hieman myöhemmin Lapuan liikkeen varainhankkijaksi.
Minna Craucherin tarinasta syntyi Espoon teatteriin uusi kotimainen musikaali Minna Craucher - Musikaali vallasta ja vallattomuudesta, jonka käsikirjoittajana toimi Aino Pennanen, säveltäjänä Eeva Kontu ja ohjaajana Riikka Oksanen. Sama tekijäporukka työskenteli yhdessä jo aiemmin näyttelijä Miiko Toiviaisen monologiesityksessä Kepeä elämäni. Toiviaisen esiintyessä myös Minna Craucherissa useammassa roolissa, voi musikaalia katsoa eräänlaisena isomman mittakaavan jatkoprojektina tuolle esitykselle.
Espoon teatterin kantaesitysmusikaalia seuratessa valkenee nopeasti, miten osaava ja omistautunut näyttelijäjoukko on ottanut Revontulihallin näyttämön haltuunsa ja täyttänyt sen mahtavan innostuneella sekä energisellä meiningillä. Laura Hänninen, Petrus Kähkönen, Jussi-Pekka Parviainen, Roosa Söderholm, Robert Kock ja Miiko Toiviainen tekevät kaikki useita eri rooleja, laulavat ja soittavat itse, erillistä bändiä ei esityksessä kuulla.
![]() |
Kuva: Darina Rodionova |
Ensimmäisenä Craucherin roolissa nähtiin Roosa Söderholm, jonka harteilla oli myös esittää valepersoonan syntytarina. Pikkurikollinen Maria Lindell suuntasi vankilasta päästyään Saksaan kotiapulaiseksi. Paremman väen elämää tehtailijan perheen kotiapulaisena tarkasteltuaan ja oppia imettyään hän suuntaa takaisin Suomeen ja aloittaa uuden elämän, teeskennellen rikasta perijätärtä Minna Craucheria. Epäilijöistä huolimatta performanssi meni sen verran hyvin läpi ainakin alkuun, että se mahdollisti huijarille suhmuroinnin monella eri rintamalla, taloudellista hyötyä tavoitellen.
Täyteen lentoon esitys pääsee, kun Olavi Paavolainen (Miiko Toiviainen) ja muut Tulenkantajat saapuvat Craucherin salonkiin. Suomessa vallinneesta kieltolaista huolimatta salongissa tarjoiltiin alkoholia, mikä oli omiaan houkuttelemaan taiteilijapiirit paikalle.
Esityksestä on vaikea poimia yksittäistä huippua roolisuoritusta. Sen verran johdonmukaista ja laadukasta oli koko ensemblen työskentely, mutta itselleni yksi osuvimmista oli Toiviaisen esittämä Olavi Paavolainen. Paavolaisen roolissa yhdistyy viihdyttävällä tavalla rennon maailmanmiehen, kulttuurimatkailijan ja tyyliniekan elkeet. Musikaalin jälkipuoliskolla roolisuorituksista esiin nousee Petrus Kähkösen sopivalla vimmalla ja uholla esittämä Lapuan liikkeen johtohahmo Vihtori Kosola.
Alkuun hieman särähti korvaan nykynuorten puhekielen englantisanaston laittaminen tulenkantajien suuhun. Ratkaisu kenties teroittaa osalle katsojista, joille kyseinen kirjailijaryhmä ei ole erityisen tuttu, että kyse tosiaan oli oman aikansa kapinallisista, nuorista uuden ajan ihmisistä. Ratkaisu oli myös linjassa esityksen leikillisen luonteen kanssa.
![]() |
Kuva: Darina Rodionova |
Vaikuttavan elämyksen täydensivät Tiina Kaukasen tyylikäs pukusuunnittelu, Ville Mäkelän valosuunnittelu, jonka merkitys erilaisten tunnelmien rakentamisessa korostui, sekä Tinja Salmen oivaltavan ketterä lavastus.
Musikaali osoittautui sopivaksi välineeksi Minna Craucherin tarinan kertomiseen. Esitys ei selittele liikaa Craucherin hahmoa, vaan katsoja saa tehdä omia tulkintojaan hänen motiiveistaan. Musiikki kommunikoi kiinnostavalla tavalla Craucherin tuntoja ja ristiriitaisuuksia. Kurjaa menneisyyttään pakenevan ihmisen mielenmaisema tuodaan hyvin esiin musiikin avulla.
Historiallinen aihe on esityksessä otettu vakavasti, taustatyö tuntui olevan tehtynä. Historiasta kiinnostuneet pystyivät bongailemaan tuttuja nimiä Mika Waltarista alkaen. Esitys ei siis kertonut vain Minna Craucherista, vaan olennaisesti myös heistä, joiden seuraan Craucher lyöttäytyi, ja 1920-luvun poliittisesta ilmapiiristä Suomessa.
Lyhyesti ilmaistuna, Minna Craucher tarjosi vaikuttavaa ja vetävää, historialliseen aiheeseen pohjautuvaa musikaaliteatteria ketterällä toteutuksella.
Katsoin esityksen 26.10.2024
*Näin esityksen pressilipulla
![]() |
Kuva: Darina Rodionova |