Q-teatterin katsomo on poikkeuksellisesti jaettu kolmeen lohkoon, jotka ympäröivät näyttämön. Kenties sisääntulon sujuvoittamiseksi näyttelijät ovat vastassa yleisöä, istumapaikkoja neuvoen ja kontaktia ottaen. Tunnelma on aavistuksen jännittynyt. Pienten istumajärjestykseen liittyvien epäselvyyksien jälkeen esitys päästään aloittamaan hieman myöhässä.
Dostojevskin Rikos ja rangaistus on yksi maailmankirjallisuuden suurista klassikoista. Esa-Matti Smolanderin ohjaus ja sovitus siirtää ja päivittää tapahtumat Pietarista nykypäivän Helsinkiin neljän näyttelijän voimin. Sovituksen pohjana toimii Olli Kuukasjärven suomennos.
Esityksen rungon muodostaa tapahtumasarja, jossa epäonnistunut, vimmainen teatteriopiskelija Raskolnikov (Miro Lopperi) tulee surmanneeksi opiskelijoiden kustannuksella rietastelevan asuntosijoittajan (Lotta Kaihua). Komisario Petrovits (Hannu-Pekka Björkman) tutkii tapausta omaan tahtiinsa ja tyyliinsä.
![]() |
Kuva: Mitro Härkönen |
Huomioni kiinnittyi vahvan, tavattoman tasalaatuisen näyttelijäntyön lisäksi Smolanderin oivaltavaan tilankäyttöön. Esityksen tapahtumat levittäytyvät osin katsomoon ja rappusiin, eikä ainoastaan jumitu pienelle näyttämölle. Pelkistetystä lavastuksesta vastasi Milja Alho.
Romaanissa Dostojevski kuvailee Pietarin hellettä, tunkkaisuutta ja Raskolnikovin asuinympäristön ahtautta. Näitä tunnelmia välittyy myös esityksestä. Topias Toppisen valosuunnittelulla on klaustrofobisten tunnelmien rakentamisessa olennainen rooli. Näyttämöä dominoivat monessa kohtauksessa lämpimät, hehkuvat värit. Tukaluus ja kuumuus tuntuvat katsomossa asti.
Smolander on tehnyt hyvää työtä romaanin tiivistämisessä näyttämölle. Läpijuoksun tunnetta ei vajaan kolmen tunnin pituisen esityksen äärellä synny, vaan romaanista on poimittu mukaan vain kaikkein olennaisimmat hahmot ja elementit. Esitysdramaturgina on toiminut Rasmus Arikka.
![]() |
Kuva: Mitro Härkönen |
Painostavaa tunnelmaa kevennetään paikoin osuvasti huumorilla. Esimerkiksi komisario Petrovitsin saapuminen kahvikupin kanssa kuulusteluihin, Dannyn Kesäkadun tahdissa, edustaa sellaista huumoria, joka toimii teatteriesityksessä ja naurattaa makoisasti ainakin itseäni. Tämä kohtaus, joka perustui yllättävän musiikin sopivaan annosteluun ja toistoon, rikkoi osuvasti vakavaa kehystä, sabotoimatta kuitenkaan tiheää kokonaistunnelmaa. Smolanderin tyylitaju ei petä.
Q-teatteri on keskittynyt ohjelmistovalinnoissaan jo pidempään kotimaisiin kantaesityksiin. Kun Q-teatterin taiteellisen johtajan Juho Mantereen ja säveltäjä Henri Lyysaaren musikaalikomedia Uusi Eden toteutui tänä keväänä yhteistyönä Helsingin kaupunginteatterin kanssa Pasilassa, avautui Tunturikadun näyttämölle tilaa klassikkotulkinnalle.
Smolander työryhmineen käyttää tilaisuuden hyvin, ja lopputulos on ansaitusti nostettu yhdeksi alkuvuoden teatteritapauksista.
Katsoin esityksen 8.3.2025
*Näin esityksen pressilipulla
![]() |
Kuva: Mitro Härkönen |